En stor utgift för de flesta svenskar är hemmet. Vare sig du bor i lägenhet eller hus behöver du betala hyra eller lån, elräkningar, försäkringar och andra återkommande utgifter. För att förbättra din ekonomiska situation är det viktigt att du ser över dina elkostnader. Genom att byta till det billigaste elbolag som du hittar, så kommer du att spara tusenlappar varje år.

Sänkta elkostnader

Sänkta elkostnader är både något som din plånboken och klimatet kommer att gilla. Du får mer pengar över att lägga på ditt hem, på att betala av dina skulder och investera i aktier och fonder.

Har du det billigaste elavtalet?

Det första och absolut viktigaste är att du ser över ditt elavtal. Det är många som en gång valde ett elbolag och sedan bara fortsätter med samma bolag. År ut och år in. Räkningen blir högre, men istället för att fråga sig om det är det billigaste avtal som de kan hitta, så förutsätter de att alla betalar lika mycket. Om du bor i egen villa är det oerhört viktigt att du kontinuerligt ser över ditt elavtal. Hur mycket måste du betala för elen? Hur mycket betalar du i fasta avgifter? Genom att ställa dig dessa frågor kommer du enkelt att hitta ett avtal som är plånboksvänligt. Byt elleverantör och få billig el och spara tusenlappar varje år.

Läcker det värme?

Förutom att betala så lite som möjligt varje månad för din elräkning, så finns det också några mycket praktiska saker som du kan göra för att sänka dina elkostnader. Se över din bostad och ta reda på var lägenheten/huset “läcker” värme. Vintertid kan du faktiskt se det med blotta ögat om det är minusgrader: det blir mer is där, då värmen pyser ut på dagen och sedan fryser till på natten. Du bör också se över dina fönster. Gamla fönster är en riktig värmebov. Ja, det kostar en slant att byta fönster, men nya miljövänliga fönster är en investering. Särskilt om du planerar att bo kvar i huset. Du kan också förlora mycket värme genom dålig isolering.

illdy