Att investera pengar på börsen är något som vem som helst kan göra och idag är det mycket enkelt tack vare internet. Men för att kunna köpa aktier och fonder krävs kapital. Vad alla inte vet är att man inte behöver investera sina egna pengar på börsen för att kunna ta del av börsernas uppgångar.

Är du intresserad av ekonomi och aktiehandel har du säkert redan studerat hur det fungerar och lite om vilka företag som kan vara bra respektive dåliga att investera i. Kanske har du redan investerat en del pengar på börsen och är sugen på att investera mer. Att sakna kapital är inte ovanligt och att man kan ta lån av Lånakuten är något som fler och fler blir varse om.

Varför låna till aktier och fonder?

Problemet med att handla på börsen är att det bara lönar sig om man har ett större kapital där. Det lönar sig alltså inte att bara ha några hundralappar investerade i en fond eller aktie, eftersom pengarna då riskerar att ätas upp av avgifter i form av courtage och den årliga avgiften för att äga dem, den så kallade förvaltningsavgiften.

Exempel: Investerar du 100 kronor i en fond och fondens värdeökning är 10 % på ett år så går du plus med 10 kronor. Men för att köpa fonden måste du betala 30 kronor i courtage och för att äga fonden måste du betala 2 kronor per år. Med andra ord går du back första året på courtage och förvaltningsavgift.

Att investera större belopp direkt är därför avgörande för att lyckas med sin börshandel. En liten värdeökning blir då snabbt märkbar. Att gå in med sitt eget lilla sparkapital lönar sig sällan, men med hjälp av lån får man en märkbar utdelning när fonden eller aktien går bra.

illdy