Ekonomi är en stor del av livet. För att du ska ha en bra tillvaro är det viktigt att ha kontroll på pengarna. Att ha ett sparande är viktigt för att du ska kunna känna en ekonomisk trygghet. Om du inte har utrymme att spara som det ser ut i dagsläget finns det många bra tips som du kan testa. Du kan med fördel samla lån i fall du har flera dyra små lån som kostar dig mycket pengar varje månad. Då kan du ha större möjlighet att faktiskt spara pengar. Om du väljer att samla dina lån kan du få bättre villkor och därmed lägre kostnader varje månad.

Skapa utrymme för sparande

Du kan genom att samla lån påbörja din resa mot en mer hållbar ekonomi och till att bli skuldfri. Det är värt att kolla om du kan samla dina lån redan idag. Du gör det enkelt med en intresseanmälan. Det du sparar på att få bättre villkor kan du lägga på ett sparande. Börja med att smala en större summa på ett vanligt bankkonto så att du alltid har pengar om det skulle hända något oförutsett. När du har pengar minskar du risken att du tar ett nytt lån för att betala av något. En större summa pengar på ungefär 2-3 månadslöner brukar även kallas för buffert.

Skapa en ekonomisk översikt

Det finns fler bra tips och knep som du kan ta till för att få en bättre ekonomi. Det mest grundläggande i ekonomi och för att kunna förbättra den är att ha koll på inkomsterna och utgifterna. Det får du genom att göra en budget. Det finns massor med bra budgetmallar på nätet som du kan använda dig av. När du har en budget där du har fört in alla dina utgifter kan du svart på vitt se vad du skulle kunna klara dig utan. Det kan exempelvis vara luncher ute på stan eller take away-kaffe som du köper flera gånger i veckan. Ett tips är att införa ett köpstopp på prylar och kläder en tidsperiod.

Laga billigare mat

Maten är en stor utgiftspost i ett hushåll. Det går dock att göra mycket med den kostnaden. Du kan planera dina matinköp, storhandla och laga billigare mat. Maten är oftast något som alltid går att göra något åt. Att äta mer vegetariskt är exempelvis bra för både din plånbok och hälsa.

illdy