Det finns mängder av tillfällen i livet då man kan vara tvungen att ta ett lån, till exempel när man ska köpa bostad, köpa en bil, finansiera utomlandsstudier eller bara göra något man drömt om länge, som att resa jorden runt eller köpa en segelbåt. Beroende på vad man ska använda pengarna till finns det olika typer av lån som lämpar sig olika väl, varför det gäller att vara påläst angående de olika lånetyperna och hur de fungerar.

En form av lån som de flesta tar någon gång i livet är till exempel ett bostadslån. Man ansöker om ett bolån hos en bank, och huset eller lägenheten används då som säkerhet för lånet. Det finns en hel del regler som man måste känna till kring bostadslån, som har tillkommit under de senaste åren. Däribland att man endast får låna upp till 85 procent av köpeskillingen – resten måste betalas kontant. Ett amorteringskrav har också införts, som gör att man måste amortera en viss procent av lånet om man lånar för mer än 50 procent av köpeskillingen.

Om man inte har möjlighet att spara ihop till handpenningen på bostaden man ska köpa, kan dock en annan typ av lån användas: ett privatlån eller blancolån. Dessa två termer är synonyma, och avser med andra ord samma typ av lån. Till skillnad från ett bostadslån, där den nyinköpta bostaden används som säkerhet, är ett blancolån utan säkerhet. Det beror på att det är avsett att användas för konsumtion, det vill säga saker som ”försvinner” och därför inte kan användas som säkerhet. Fördelen med detta är att lånet kan användas till vad man vill, till exempel en resa. Nackdelen är att banken eller långivaren tar ut en högre ränta för att kompensera för avsaknaden av säkerhet.

Förutom att blancolån kan användas för konsumtion (oavsett om det handlar om att betala delar av en bostad, en båt, en tv, en resa eller något helt annat) kan det också vara ett sätt att samla sina lån, om man sedan tidigare har flera små, dyra snabblån, sms-lån eller liknande. Genom att ta ett blancolån med bättre ränta, och betala av smålånen med pengarna, får man bättre förutsättningar för sin ekonomi. Något som alltid är viktigt att tänka på när man tar ett blancolån, men särskilt när man gör det med syftet att betala av andra lån, är dock att jämföra de olika bankerna och långivarna med varandra innan man lånar pengar. Räntan, uppläggningskostnaden och andra faktorer kan nämligen skilja sig stort bankerna emellan, vilket kan göra stor skillnad för hur dyrt lånet blir i slutänden. Genom att ansöka om ett blancolån från Sambla kan du försäkra dig om att du får de bästa förutsättningarna för lånet, samtidigt som du slipper allt efterforskningsarbete själv; Sambla jämför nämligen 20 olika banker och långivare åt dig.

De snabblån som nämndes ovan är ytterligare en typ av lån, som har blivit allt vanligare under 2000-talet. Precis som blancolån är det en lånetyp utan säkerhet, men till skillnad från blancolån är summan man kan låna på detta sätt betydligt mindre (vanligtvis bara några tusenlappar), och återbetalningsperioden betydligt kortare. Att det kallas ”snabblån” beror på att låntagaren snabbt kan få pengarna – ofta sker låneansökan via sms, varför det också kallas sms-lån. Detta är dock en låneform som man bör undvika om det inte är absolut nödvändigt, då räntan är extremt hög.

illdy