Att skapa ett barn kostar naturligtvis ingenting, det är att ta hand om barnet på rätt sätt som kostar en hel del pengar. Många som väntar barn för första gången är införstådda med att barnet kommer att förändra vardagen, men det är få som kommer ihåg att även ekonomin kommer att förändras drastiskt. Små barn behöver flera typer av produkter och utrustning för att må bra, t.ex. en säker spjälsäng, en varm och trygg barnvagn och ett skötbord med mycket förvaring. Utöver detta kan det krävas ett babyskydd om man färdas med bil, men även många mindre produkter är livsnödvändiga för det lilla barnet och dess föräldrar. I denna text får du lära dig mer om vad det kostar att ha ett barn och hur man kan spara in en hel del pengar.

Att få barn sätter press på ekonomin

Det första som sätter en stor press på ekonomin är naturligtvis att man är föräldraledig. Barnet behöver spendera all tid tillsammans med sina föräldrar och behöver övervakning och passning dygnet runt. För att räkna ut hur mycket ett barn kostar kan du använda dig av de ungefärliga mätningar och riktlinjer som finns på Konsumentverket och genom Konsumentverket kan du även få tips och råd om hur du kommer undan billigare. Det smartaste knepet är naturligtvis att handla så mycket som möjligt begagnat. Idag finns det en uppsjö av fina och bekväma babykläder och spjälsängar som inte längre används. Har du möjlighet kan du även låna utrustning från vänner eller familj, vars barn inte längre är i behov av saker. På så sätt kan du spara in otroligt mycket pengar som istället behöver gå till eventuell ersättning, blöjor, våtservetter, termometrar och andra typer av tillbehör som kommer göra er vardag lättare.

Handla begagnat och spara pengar

Det här med att handla begagnat var för några år sedan inte lika populärt som det är idag. Som nybliven förälder vill man naturligtvis att barnet ska ha det allra bästa, men något som är begagnat behöver inte betyda att produkten är sämre. På annonssidor och i babyforum kommer du att kunna hitta allt från barnvagnar från kända märken, mängder med fantastiska babykläder och overaller, men även sådant som skötväskor och oanvända nappflaskor. Detta betyder självklart inte att allt man köper måste vara begagnat och komma från andra privatpersoner, men man kan räkna med att man kommer att spara in tusenlappar på denna typ av metod. Enligt Konsumentverket kostar barnets första levnadsår cirka 15.000 kronor, och detta är enbart på större utrustning som säng, skötbord, barnvagn och babyskydd till bilen.

illdy