Många har nog lån och skulder, men inte riktigt klart för sig hur ränta fungerar. Det här kan vara skälet till att man tar fler och fler lån, utan att ha en bra uppfattning om vad det egentligen kostar.

Vad kostar ett lån?

För att få ett lån måste man betala en avgift medan man har lånet. Det är ganska rimligt, och man skulle ju själv ogärna låna ut stora summor pengar till främmande människor utan att få något tillbaka. Det här är också förknippat med en risk som banken tar. Detta kallas ränta, och räknas ut mot helheten av lånet. Ett lån kostar alltså mer än den summa man lånar, ibland tre gånger så mycket. Ju lägre ränta och desto snabbare man kan betala tillbaka lånet och desto lägre blir totalsumman som lånet kostat. Om du lånar 10 000 kr, med en ränta på 10 %, kommer du i princip betala 1000 kr för att få ha lånet det första året. Varje månad görs avbetalning och betalning av räntan. När lånet sjunker gör andelen som är ränta det också.

Snabb avbetalning lönar sig

De sämsta lånen är förmodligen smålån, med mycket hög ränta. Ett litet lån kan resultera i hiskeligt stora summor. Exempelvis ett SMS-lån på 20 000 kr och 25 % ränta, betyder att en avbetalning på 500 kr varje månad bara kommer sänka lånet med drygt 80 kr. Det kommer alltså kännas lite tröstlöst att försöka bli av med det. Det positiva är att kan man få ned det till hälften, och fortfarande avsätta 500 kr i månad, blir avbetalningen närmare 300 kr. Och håller man bara fast vid sin månadsbetalning, blir den andelen allt större. Det kan vara frestande att bara betala av ett minimumbelopp, men genom att vara lite mer aggressiv i sin avbetalning, kommer mer pengar att betas av i själva lånet.

illdy