Om du funderar på att sälja din bil finns det en del saker som kan vara bra att förbereda. Inte minst kan du tjäna många extraslantar på att göra ett bra arbete inför själva försäljningen.

Gör rent bilen inuti och utanpå Ett naturligt första steg för att förbereda din bil för en försäljning är förstås att städa den noggrant in- och utvändigt. Lägg ned lite extra möda på detta. Eventuella kunder som kommer för att titta på din bil har extra kritisk blick så du kan tjäna mycket på att rengöra noggrant.

Fotografera bilen

Nu ska du ta foton på din rena bil. Håll bakgrunden enkel och ta bilder ur bra perspektiv både på insidan och utsidan. Fotona ska du använda i din försäljningsannons.

Få ordning på all dokumentation

Samla ihop allt som du har i form av servicebevis, kvitton med mera. Ju mer dokumentation du kan visa för hur bilen tagits om hand desto tryggare känns det för köparen. Som en bonus bör du bifoga alla extra manualer, broschyrer och andra papper du samlat på dig som har med bilen att göra. Din bil kanske inte har något samlarvärde just nu, men en dag kan den få det och då kan allt sånt få betydelse.

Förbered ett köpbevis

Förbered ett kvitto/köpbevis som du ger till en eventuell köpare. Fyll alla uppgifter du kan i förväg, dina personliga uppgifter, registreringsnummer för bilen, årsmodell etc. Det är om inte annat bekvämt att slippa fylla i papperet när köparen står bredvid dig.

Värdera bilen

Värdera bilen, Kelley Blue Book är en bra standard och finns sen 1995 på nätet och går att använda gratis. Det bästa är förstås att söka upp ett proffs och kan det här med att värdera bilar. Hos Riddermark Bil AB kan du värdera din bil och få dess exakta värde. Då har du försäkrat dig med goda argument för ditt pris om det nu skulle vara så att någon vill pruta.

Publicera en annons

När du är färdig med allt som vi beskrivit hittills i det här inlägget har det blivit dags för dig att ordna en annons för bilen. Innan det behöver du dock ta ställning till vilken typ av försäljning du vill ha. Det vill säga: vill du sälja bilen till ett fast pris eller på auktion?

Timing

En sista punkt berör bilförsäljningar och timing, Som säljare är det bra att känna till att din bils värde, eller snarare vad köpare är villiga att betala för den, fluktuerar över ett år. Om du till exempel ska sälja en SUV eller annan fyrhjulsdriven bil så är behovet för dem större under vintern. Motsvarande gäller förstås för till exempel en cabriolet inför sommaren.

illdy